Наукова школа інституту аерокосмічних технологій “Гіроскопи та навігаційні системи”

Керівник наукової школи – доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри систем керування літальними апаратами Збруцький Олександр Васильович.

Наукова школа «Гіроскопи та навігаційні системи» створена у 70-х роках минулого століття в НТУУ «Київський політехнічний інститут».

Школа має характер фундаментальних і прикладних досліджень. Діяльність наукового колективу школи розповсюджується на дослідження, розробку та впровадження датчиків, систем навігації та керування рухомими об’єктами.

Основні наукові напрямки школи:

  • розроблення адаптивних і робастних систем керування літальними апаратами;
  • розроблення алгоритмів БІНС та інтегрованих (інерціальних та супутникових) навігаційних систем;
  • розроблення алгоритмів використання геоінформаційних систем для задач навігації та керування літальними апаратами;
  • розроблення автономних дистанційно керованих та автоматичних робото технічних комплексів;
  • розроблення теорії, методів дослідження, проектування і випробувань навігаційних датчиків на основі нових фізичних принципів: акселерометрів із пружним підвісом на поверхневих акустичних хвилях; динамічно настроюваваних гіроскопів; лазерних гіроскопів; волоконно-оптичних гіроскопів; МЕМС-гіроскопів та акселерометрів;
  • розроблення та дослідження систем авіоніки безпілотних літальних апаратів.

Популярність наукової школи на міжнародному рівні визначається встановленням наукових зв’язків з провідними університетами Німеччини, Польщі, Китаю, Південної Кореї, Литви, Великої Британії та інш.

Перспективний розвиток школи підтверджує і постійна участь розробок у міжнародних виставках.

Підтримуються наукові зв’язки з провідними навчальними та науковими закладами Німеччини, КНР (Shenyang Aerospace University, AVIC the first aircraft institute (FAI) та інш.

Comments are closed.