Композиційні наноструктуровані матеріали з регульованими фізико-хімічними властивостями

Продовжуємо цикл публікацій по завершеним держбюджетним роботам.

Композиційні наноструктуровані матеріали з регульованими фізико-хімічними властивостями.

Науковий керівник – д.х.н., чл.-кор. НАН України Корнілович Б.Ю.

Отримано дослідні зразки новітніх каталізаторів та фотокаталізаторів на основі вперше синтезованих нанорозмірних оксидів металів, визначено кінетичні закономірності перебігу окисно-відновних процесів за їх участю у забруднених водних середовищах. Встановлено експериментальні залежності ступеня фотокаталітичного очищення модельних стічних вод від природи забрудника та його концентрації. Обґрунтовано технологічні параметри проведення рідиннофазних окисно-відновних процесів очищення стічних вод від полютантів різного походження. Визначено технологічні параметри процесів фотокаталітичного та окисно-відновного очищення стічних вод від органічних та неорганічних забрудників створеними каталітичними системами на основі нанорозмірних оксидів металів. Розроблено технологічні засади очищення стічних вод фармацевтичних виробництв каталітичними наноструктурованими металоксидними системами.

Розроблено технологію одержання піролітичним методом прозорих електропровідних оксидно-металевих покриттів на неорганічному натрійкальційалюмосилікатному флоат-склі. Виготовлено промислово-дослідні партії зразків скла спеціального призначення з електрообігрівом для захисту від запотівання та обмерзання. Розроблено технологію нанесення самоочисного фотокаталітичного покриття на основі анатаза на силікатне скло та виготовлено дослідну партію зразків. Показано високу ефективність застосування методу іонообмінного зміцнення для одержання багатошарових наноструктурованих склоподібних матеріалів.

Рівень розробки перевищує світовий рівень, оскільки каталітичні системи, що отримані, за своєю активністю перевищують фотокаталізатор Degussa P25, а також AEROXIDE® TiO2 P25, що є лідерами на комерційному ринку на сьогоднішній день.

Композиційні матеріали на основі природних силікатів мають рід переваг над аналогами, зокрема, характеризуються покращеними структурно-сорбційними характеристиками по відношенню до таких небезпечних неорганічних токсикантів, як кобальт, арсен, уран із забруднених мінералізованих вод, а також кращими економічними показниками порівняно із існуючими сорбентами на основі активованого вугілля та оксидів цирконію.

Проведено дослідно-промислові випробування розроблених каталітичних систем в реальних умовах для фотакаталітичного очищення стічних вод на ВАТ «Лубнифарм», НТЦ «Укрводбезпека», ТОВ «УкрХімАналіз», ТОВ «Лабораторія інноваційної технологічної очистки». Результати планується впровадити на ВАТ «Лубнифарм». Одержані композиційні силікатні сорбенти запропоновано для використання при очищенні мінералізованих вод від сполук урану. Перевірка ефективності зазначених матеріалів проведена УкрНДПРІ промтехнології (м. Жовті Води) в результаті якої встановлено відповідність очищеної води вимогам НРБУ-97 для джерел водопостачання. Технологія одержання прозорих електропровідних оксидно-металевих покриттів на неорганічному натрійкальційалюмосилікатному флоат-склі випробувана в реальних умовах при виробництві скла спеціального призначення на ТОВ «СІТАЛ ГЛАСС» (м. Київ) та виготовлено промислово-дослідну партію зразків. Розроблена методика одержання прозорого електропровідного покриття на склі не має аналогів у технології виготовлення скла в Україні. Найближчий аналог – скло з електропровідним покриттям, яке виготовляється виробниками Pilkington, Tycon Technoglass та ShenzhenWanyelong Industry Co зі схожими параметрами по електропровідності, проте з меншим значенням коефіцієнту пропускання світла у видимій частині спектру.

Детальніше за посиланням.

Comments are closed.