Зонд «Хаябуса-2» готовий відправити проби ґрунту з астероїда Рюгу

Японський астероїдний зонд “Хаябуса-2” (Hayabusa-2) завершив прискорення двигуна для зміни орбіти перед поверненням його капсули з пробами ґрунту з астероїда Рюгу на Землю в наступному місяці.

Японське Агентство з освоєння аерокосмічного простору JAXA запустило цей зонд 3 грудня 2014 року з космодрому Танегасима. З цього моменту розпочалася космічної місія з дослідження астероїда Rюгу. Його діаметр становить приблизно 0,92 км, орбіта в перигелії заходить до орбіти Землі, а в афелії торкається орбіти Марсу.

Зонд “Хаябуса-2” повинен 5 грудня відокремити капсулу, яка за розрахунками має приземлитися в пустелі Австралії 6 грудня.

Зонд “Хаябуса-2” містить капсулу з пробами ґрунту з астероїда Рюгу, яка була доставлена на його борт спеціально розробленим посадковим модулем MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout – мобільний астероїдний поверхневий розвідник). Цей модуль має розміри 30х30х20см та масу 9,6кг. В його розробці приймали участь інженери Німецького центру аерокосмічної промисловості, Французького національного центру космічних досліджень та фахівці Теплоенергетичного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського. Наукова група наших вчених під керівництвом д.т.н., професора Володимира Юрійовича Кравця розробила систему терморегулювання космічного апарата.

Доставлені на землю проби ґрунту будуть передані вченим як матеріал для досліджень виникнення життя.

За матеріалами

Comments are closed.