Чому потрібно мати план управління дослідницькими даними

Університети в усьому світі закликають своїх працівників та студентів ретельно планувати процес управління даними до початку нового дослідницького проєкту. У нашому університеті доступ до дослідницьких даних є одним із розділів Політики відкритої науки КПІ ім. Ігоря Сікорського(https://ela.kpi.ua/handle/123456789/51235?locale=uk).
Управління дослідницькими даними як процес включає в себе отримання даних, контроль їхньої якості, каталогізацію метаданих, перевірку, повторну обробку, зберігання, пошук, поширення та архівування даних. Керування даними може здатися досить складною справою, та насправді цей процес буде під силу кожному досліднику, якщо своєчасно подбати про план управління даними (Data Management Plan).
План управління даними потрібний редакторам, рецензентам і читачам, які бажають його оцінити. Це офіційний документ, який дає змогу відповісти на запитання:
– Які дослідницькі дані будуть створювати, збирати;
– Хто і яку відповідальність на себе бере;
– Які політики (фінансові, інституційні та юридичні дані) будуть застосовуватися;
– Як будуть організовані дані (структура папок, правила іменування файлів, версії
файлів);
– Як дані будуть документовані на етапі збору й аналізу дослідження;
– Які методи управління даними (резервне копіювання, зберігання, контроль доступу, архівування) використовуватимуться для зберігання та захисту даних;
– Яке приміщення та обладнання потрібні (простір на жорсткому диску, резервний сервер, репозитарій);
– Хто буде мати право власності та права доступу до даних.
План управління даними містить інформацію про всі етапи роботи головних дослідників, дослідницьких груп і аспірантів із даними дослідження у рамках дослідницького проєкту. Тобто, по суті, це план роботи з дослідницькими даними протягом усього їхнього життєвого циклу. І можливо, не все одразу вдасться передбачити, але принаймні плануючи, можна уникнути основної пастки – втрати даних. Таким чином, написання плану управління даними дасть можливість вирішити потенційні проблеми, пов’язані з роботою з дослідницькими даними, заощадить час науковців та убезпечить від головного болю у довгостроковій перспективі.
Підготувати план управління дослідницькими даними допоможуть безоплатні онлайн-інструменти, такі як DMPTooll та DMP Online. Для роботи спочатку потрібно зареєструватися, а вже потім можна заповнити форму плану. Отримати рекомендації щодо складання плану допоможуть ресурси:
Digital Curation Centre
Майстер управління даними

Comments are closed.