Clarivate започатковує розрахунок нового наукометричного показника – Journal Citation Indicator

Усі наукові видання відносяться до різних галузей знань і разом з тим можуть одночасно стосуватися кількох тематичних категорій. Цей факт важливо враховувати під час оцінювання їхньої впливовості, адже важливо зважати не лише на цитування статей конкретного журналу, а й на вірогідність цитування в різних тематичних категоріях (предметних галузях), оскільки частота та кількість цитування статей журналів суттєво різняться відповідно до наукового напряму.

З метою більш об’єктивного оцінювання впливовості наукових видань компанія Clarivate започатковує розрахунок нового наукометричного показника – Journal Citation Indicator (JCI).

Цей нормалізований за цитованістю (з урахуванням галузевої специфіки) показник дасть змогу більш справедливо порівнювати цитування журналів різних галузей знань і тематичних категорій. Анонсовано, що JCI буде опублікований вже у червневому випуску Journals Citations Report. Важливо, що цей показник впливовості обраховуватиметься для всіх видань, що входять до Web of Science Core Collection, навіть для тих, що не мають імпакт-фактора. А відтак, науковий контент бази Emerging Sources Citation Index (ESCI), до якої входять понад 7000 журналів, також отримає наукометричні показники, що можуть враховуватися для оцінки журналів цієї бази даних.

Наразі 3 видання КПІ ім. Ігоря Сікорського – «Advanced Education», «Вісник НТУУ “КПІ”. Серія радіотехніка. Радіоапаратобудування», «Сторінки історії» – індексуються в базі Emerging Sources Citation Index.

Нагадуємо, що можливість віддаленого доступу до Web of Science  мають усі користувачі, які зареєструвалися на платформі в локальній мережі університету. Відтак, можна працювати з Web of Science вдома через свій обліковий запис та обирати журнали для пошуку наукової інформації та журналу для публікації власних наукових результатів.

Визначити наукометричні показники журналів (імпакт-фактор, квартиль тощо) допоможуть консультанти Центру інформаційної підтримки освіти та досліджень Бібліотеки КПІ (+380(44)204-96-72, science@library.kpi.ua).

Індивідуальну консультацію можна отримати, заповнивши форму.

Comments are closed.