Міжнародний день цивільної авіації

7 грудня – Міжнародний день цивільної авіації

6 грудня 1996 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 7 грудня Міжнародним днем цивільної авіації (International Civil Aviation Day) і закликала уряди, а також відповідні національні, регіональні, міжнародні і міжурядові організації вжити відповідних кроків для його святкування.

Асамблея Міжнародної організації цивільної авіації (International Civil Aviation Organization, ICAO) — спеціалізованої установи Організації Об’єднаних Націй — встановила цей день ще в 1992 році з метою залучення уваги до успіхів міжнародної цивільної авіації та їх розширення. Відзначати Міжнародний день цивільної авіації  ICAO розпочала з 7 грудня 1994 року у зв’язку з 50-ю річницею підписання Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (Convention on International Civil Aviation), відповідно до якої і була створена ICAO. У подальшому саме це рішення і підтримала ООН.

Розвиток цивільної авіації України починається у 1923 році, коли в Україні було створено авіакомпанію «Укрвоздухпуть». Високі показники її роботи стали основою для об’єднання «Укрвоздухпуті» з російським «Добролітом». Так у 30-х роках ХХ ст. народився «Аерофлот». Нова доба в історії цивільної авіації України розпочалася зі створення у жовтні 1992 року державного органу регулювання авіаційної діяльності – Укравіації, що співпало з започаткуванням ринкових відносин у цивільній авіації та створенням нових національних авіакомпаній різних форм власності. У вересні 1992 року Україна стала членом ІСАО, у травні 1993 року прийняла власний Повітряний Кодекс та встановила повітряні мости з багатьма країнами світу.

15 грудня 1999 року Україна стала членом Європейської конференції цивільної авіації (ЄКЦА) – міжурядової організації, заснованої у Страсбурзі у 1955 році згідно з ініціативою Міжнародної організації цивільної авіації (ІСАО) та Ради Європи. Головною метою ЄКЦА є розвиток безпечної, ефективної та життєздатної системи європейського повітряного транспорту, досягнення координації та співробітництва у рамках галузі між країнами-членами, тісне співробітництво з ІСАО.

На цей час членами ЄКЦА є 44 країни – Албанія, Австрія, Азербайджан, Вірменія, Бельгія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Грузія, Греція, Македонія, Угорщина, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан Марино, Сербія, Словаччина, Словенія, Сполучене Королівство, Туреччина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція, Естонія, Україна, Чорногорія. Штаб-квартира ЄКЦА розташована у Парижі (Франція) поряд з Європейським та Північно-Атлантичним бюро ІСАО.

Серед партнерів КПІ ім. Ігоря Сікорського  – компанія «Аеропракт».  «Аеропракт» є однією з провідних компаній світу з виробництва легкомоторних літальних апаратів: вона випускає близько 100 одно- та двомісних літаків на рік. Також компанією здійснюються перспективні розробки спеціальних модифікацій базових моделей: літаків для аерофотозйомок, сільськогосподарських літаків, літаків амфібій, три- і чотиримісних літаків.

13 лютого 2020 року між КПІ та «Аеропрактом»  була підписана угода про співпрацю, і тепер фахівці «Аеропракту» передають знання та досвід студентству КПІ. Студентів залучають на всіх етапах створення літака – від проектування до створення та обльоту на базі Центру «Аерокосмічної інженерії».

Також компанія «Аеропракт» передала до експозиції відділу історії авіації та космонавтики Державного політехнічного музею експонати, серед яких:

  • макети літака «Аеропракт-28»,
  • макет найпопулярнішого літака «Аеропракт-22»,
  • конструкторські елементи планера літаків «Аеропракт»,
  • приладова дошка з літака,
  • штурвальна колонка та ін.

Загалом, колекція музею поповнилася більше ніж 20 одиницями унікальних експонатів. Компанія надала допомогу у зборі інформації для опису колекції, і тепер кожен відвідувач музею має можливість ознайомитися з історією розвитку компанії та на власні очі побачити конструкторські елементи літаків.

Державний політехнічний музей ім. Бориса Патона вітає працівників авіаційного транспорту з професійним святом! Бажаємо приємного польоту та м’якого приземлення!

Comments are closed.