Як забезпечити доступ до дослідницьких даних

Доступ до дослідницьких даних науковців нашого університету є одним із розділів Політики відкритої науки КПІ ім. Ігоря Сікорського https://ela.kpi.ua/handle/123456789/51235?locale=uk.

Зберегти дослідницькі дані та надати до них доступ допомагають репозитарії (архіви, сховища) даних. Через галузеві відмінності ландшафт архівів даних досить неоднорідний, що може призводити до певних складнощів з вибором надійного сховища.

Зорієнтуватися у виборі найкращого репозитарію для розміщення конкретних наборів даних допоможуть Рекомендації OpenAIRE (фінансованої Європейським Союзом ініціативи, яка підтримує впровадження політики відкритого доступу та розвиток Європейської хмари відкритої науки):
– завантажуйте дослідницькі дані у надійні тематичні сховища
– якщо тематичний репозитарій недоступний, виберіть інституційний науковий репозитарій
– якщо в установі відсутній власний архів даних, розгляньте перелік репозитаріїв, рекомендований установою, видавцем, фінансуючою організацією. Наприклад, список репозитаріїв даних від PLOS ONE.
– якщо жоден із попередніх варіантів недоступний, виберіть універсальний репозитарій, наприклад Zenodo , Figshare або Harvard Dataverse.
– знайдіть архів за допомогою реєстра Re3data, що пропонує понад 3500 зареєстрованих репозитаріїв даних із різних галузей знань. Можна здійснювати пошук за темою, типом контенту, країною тощо.

Використовувати реєстр Re3data також радять у «Рекомендаціях щодо відкритого доступу до наукових публікацій і дослідницьких даних у програмі Horizon 2020» Європейської комісії.

Comments are closed.