Патент на корисну модель №148164 «Спосіб формування магнітно-твердого матеріалу з нанорозмірними зернами, ізольованими прошарком оксидної фази»

Продовжуємо рубрику «Запатентовані розробки», в якій будемо знайомимо Вас із запатентованими рішеннями науковців університету.

Сьогодні розповімо про технологію, яка охороняється патентом на корисну модель №148164 «Спосіб формування магнітно-твердого матеріалу з нанорозмірними зернами, ізольованими прошарком оксидної фази» навчально-наукового інституту матеріалознавства та зварювання ім. Є.О. Патона, що відноситься до наукової групи «Новітні матеріали спінтроніки і наноелектроніки». Науковий керівник – Владимирський І.А.

Корисна модель належить до галузі матеріалознавства, зокрема до технології магнітного запису, яка забезпечить надвелику щільність запису та зберігання інформації. Технічне рішення дозволяє зменшити намагнічення насичення плівкового матеріалу на основі FePt, після термічної обробки, за рахунок антиферомагнітного зв’язування між Tb і Fe. Спосіб забезпечує щільність запису та зберігання інформації за рахунок використання тербію, який є значно дешевшим, ніж благородні метали, які зазвичай використовують.

Comments are closed.