Деякі факти, що допоможуть вченому планувати свою публікаційну діяльність.

Якщо науковець отримав нові наукові результати, виклав їх у рукописі і хоче, щоб з його результатами дослідження ознайомилося якомога більше читачів, то добре мати план, а ще краще, заздалегідь сформовану публікаційну стратегію. Пропонуємо деякі факти, що допоможуть вченому планувати свою публікаційну діяльність.

Найбільш поширена структура наукової статті втілена в принципі IMRAD (Introduction, Methods, Results, and Discussion). Відповідно до цього міжнародного формату, кожна наукова стаття має чітку структуру: назва (Title), анотація (Abstract), ключові слова (Keywords), вступ (Introduction), методи (Methods), результати (Results) And обговорення (Discussion), висновки (Conclusions), література (References).

Перелік використаної літератури варто укладати відповідно до одного з міжнародних стилів цитування. Ознайомитися з найпоширенішими стилями для різних наукових галузей допоможе видання «Міжнародні стилі цитування та посилання в наукових роботах», доступне в нашому інституційному репозитарії ELAKPI.

Статтю, опубліковану у міжнародному науковому журналі, що має високі показники цитованості, прочитає більше читачів. Відповідно до рівня цитованості, за результатами ранжування, кожен журнал потрапляє в один з чотирьох квартилів: Q1 – 25% журналів з найвищими показниками цитованості, Q2 – середньо високе положення (від 50% і до 25% з найвищими показниками цитованості), Q3 – середньо низьке положення (від 75% до початку 50%), Q4 – крайнє нижнє положення (нижні 25%).

Статті у співавторстві вчених з різних країн, різних наукових установ більше читають і відповідно цитують. Аналіз даних міжнародної бази наукових цитувань Scopus свідчить, що 820 статей авторів КПІ ім. Ігоря Сікорського, написані у співавторстві з закордонними авторами, отримали за 2015-2019 роки понад 6000 цитувань, в той час, як 953 статті, створені виключно у співавторстві з науковцями університету, за той же період отримали понад 1600 цитувань.

Соціальні мережі для науковців дозволяють розширити наукову співпрацю, інформувати колег про результати своїх наукових досліджень, знаходити колег і разом розпочинати нові дослідження. Однією з таких соціальних мереж є Mendeley, інструкція користувача доступна в нашому ELAKPI 

Comments are closed.