Дослідницька інфраструктура інституту матеріалознавства та зварювання ім. Є.О. Патона

Розпочинаємо рубрику «Дослідницька інфраструктура університету», де будемо представляти наукове і технологічне обладнання структурних підрозділів. За результатами огляду лабораторних баз буде створено масив даних такого обладнання з метою розширення використання його можливостей та можливої співпраці науковців при виконанні досліджень.

Розпочато огляд дослідницької інфраструктури з інституту матеріалознавства та зварювання ім. Є.О. Патона (9, 19, 23 корпуси).

Наявне обладнання дозволяє реалізовувати достатньо великий спектр досліджень та виконувати наукові та дослідницькі роботи в галузі матеріалознавства, ливарного виробництва, лазерної обробки та зварювання.

Дослідження зразків розпочинається з лабораторії пробопідготовки, де наявні невеликі верстати, які дозволяють підготувати зразки для подальшого їх аналізу, зокрема, для визначення структури. Далі можливо визначити ізотопно-хімічний склад, проаналізувати структуру на електронному мікроскопі, в лабораторії механічних досліджень провести дослідження зразків відповідно до вимог їх працездатності та ін.

Частина обладнання призначена для виготовлення матеріалів, зокрема, можливо отримувати композит іскро-плазмовим спіканням, вирощувати монокристали, друкувати деталі на 3D принтері із порошку, підготовленого у одній із лабораторій інституту, здійснювати обробку з використанням лазерних технологій.

В лабораторіях кафедр, пов’язаних із зварювальним виробництвом присутнє обладнання для дослідження процесів зварювання нових конструкційних матеріалів, специфічних сплавів та композитів з використанням різних способів зварювання, паяння, зокрема дугою у вакуумі, дифузійним зварюванням і ін.
Детальну інформацію можна знайти за посиланням.

Comments are closed.