Ефективне управління даними — основа для успішних досліджень

Ефективне управління даними на всіх етапах життєвого циклу даних на сьогодні є важливим складником для успіху дослідницького проєкту. Доступ до дослідницьких даних науковців нашого університету є одним із розділів Політики відкритої науки КПІ ім. Ігоря Сікорського https://ela.kpi.ua/handle/123456789/51235?locale=uk

Управління дослідницькими даними (Research data management, RDM) — це ефективна взаємодія з дослідницькими даними протягом усього життєвого циклу дослідницького проєкту та по його завершенні. Управління дослідницькими даними відноситься до всіх аспектів створення, зберігання, обміну та архівування даних.

Чому управління дослідницькими даними таке важливе? Управління даними допомагає дослідникам оптимізувати використання даних під час активної фази дослідницького проєкту та  полегшує їм співпрацю з іншими дослідниками. Важливо складати план управління даними та дотримуватися його, тоді час буде витрачено з користю, і у майбутньому це допомагатиме досліднику та полегшуватиме комунікацію з колегами, партнерами, грантодавцями.

Управління даними гарантує, що дані зберігаються для майбутніх досліджень. Дані можна швидко знайти, отримати до них доступ, інтерпретувати, повторно використати. Крім того, управління даними забезпечує цінність даних. Коли дослідницький проєкт завершено, дані можуть використовуватися для отримання відповідей на додаткові запитання, що не розглядалися на початку проєкту. Також науковець може захотіти з часом продовжити дослідження, щоб порівняти результати. Але це буде дуже складно зробити, або навіть неможливо, якщо не було забезпечено ефективне управління даними; дані можуть бути розпорошені чи взагалі втрачені.

Сьогодні дедалі більше організацій, які фінансують дослідницькі проєкти, видавців наукових видань, дослідницьких установ потребують управління даними. Ці установи вимагають більшої прозорості в дослідницьких проєктах, і керування даними є одним зі способів виконати цю вимогу. Грантодавці хочуть таким чином збільшити рентабельність своїх інвестицій, гарантуючи, що дані, отримані під час проєкту, доступні для вторинного аналізу, реплікації або повторного використання для подальших інновацій.

Ознайомтесь, наприклад, з вимогами Європейської комісії з управління дослідницькими даними та зразком плану управління даними: https://ec.europa.eu/research/participants/docs/h2020-funding-guide/cross-cutting-issues/open-access-data-management/data-management_en.htm

Comments are closed.