Наукова група факультету електроніки “ Технологічні електронно-променеві пристрої та системи”

Шановні друзі!

Цього тижня хочемо познайомити вас з науковою групою факультету електроніки – “Технологічні електронно-променеві пристрої та системи”, яка є представником наукової школи “Функціональні, плазмові та електронно-променеві прилади і системи”.

Науковим керівником групи є д.т.н., професор кафедри електронних приладів та пристроїв Мельник Ігор Віталійович. Також в команді працюють співробітники кафедри, аспіранти, бакалаври та магістри.

Однією із успішних розробок НГ – “Газорозрядна електронна гармата для плавлення металів”. Еектронно-променеві гармати високовольтного тліючого розряду суттєво відрізняються від існуючих аналогів тим, що вони стабільно працюють в низькому та середньому вакуумі в середовищі різних газів, зокрема інертних та активних. Можливі галузі застосування таких гармат – високопродуктивне електронно-променеве зварювання в низькому вакуумі, нанесення композитних керамічних покриттів із високою стехіометрією хімічного складу та високопродуктивне плавлення тугоплавких металів та неметалевих матеріалів. Можливість роботи гармат в імпульсному режимі розширює їх технологічні можливості.

Такі технології є перспективними для використання в сучасній електроніці, зокрема в нанотехнологіях, в приадобудуванні, машинобудуванні, авіаційній та космічній промисловості. Відносно низька вартість гармат та відповідного вакуумного обладнання за умови високої стабільності роботи гармат високовольтного тліючого розряду також є вагомими технико-економічними чинниками, які роблять гармати високовольтного тліючого розряду дуже привабливими з економічної точки зору.

Бажаємо науковій групі натхнення та нових звершень!

Comments are closed.