Наукова група інституту енергозбереження та енергоменеджменту «Ресурсозбережні технології в гірництві»

Шановні друзі!

В продовженні знайомства з науковими групами нашого університету, хочемо познайомити вас з науковою групою  – «Ресурсозбережні технології в гірництві», яка є представником наукової школи «Екологічно безпечні та ресурсозберігаючі технології в гірництві».

Науковим керівником наукової групи є доцент кфедри геоінженерії ІЕЕ, дтн, Крючков Анатолій Іванович. Також в команді активно працюють аспіранти.

Однією з успішних наукових досягнень НГ є розробка –  Дилатансійна технологія. В основу якої покладено використання особливим способом підготовленого і проведеного малопотужного вибухового впливу, що генерує в масиві гірських порід нерівномірну динамічне навантаження, під дією якої проявляється ефект ділатансіі, що приводить до розущільнення і знеміцнення структури оброблюваного масиву, і до кратного збільшення проникності гірських порід і, як наслідок , продуктивності геотехнологических процесів в свердловинах.

За попередніми оцінками в разі використання дилатансійної технології для інтенсифікації продуктивності метанових свердловин їх ефективність може бути збільшена, як мінімум, у півтора – два рази, а рентабельність «метанового» бізнесу в цьому випадку може зрівнятися, або навіть перевищити ефективність справжніх конвенціональних газових проектів.

Бажаємо натхнення та нових звершень науковій групі!

Comments are closed.