ORCID: нові переваги та можливості

Цифрові інструменти для підтримки наукової комунікації швидко розвиваються та вдосконалюються, пропонуючи дослідкам все більше можливостей, цифрові ідентифікатори не виняток. Під час різних освітніх заходів в КПІ ім. Ігоря Сікорського дослідники розглядали можливості швидкої безпомилкової ідентифікації науковця та його доробку в цифровому просторі за допомогою міжнародного ідентифікатора ORCID. Ще більше переваг для закладів вищої освіти, наукових установ та окремих дослідників розглянуто під час вебінару “Консорціум ORCID: переваги та можливості”, що організувала та провела Державна науково-технічна бібліотека України за підтримки МОН України у співпраці з ORCID. Переглянути запис вебінару можна за посиланням.

Нагадуємо, що ORCID (Open Researcher and Contributor ID) – відкритий, некомерційний проект для створення та підтримки реєстру унікальних ідентифікаторів дослідників, прозорого та повного способу представлення результатів науково-дослідної діяльності. ORCID – 16-значний числовий код. Літери написання імені та прізвища замінюються цифрами, що відразу вирішує низку проблем: уніфікується вимова і переклад іншими мовами, автоматизується ідентифікація автора і його зв’язок з опублікованими працями. За цим кодом вчений легко ідентифікується науковими організаціями та спільнотами, видавництвами, фондами.

ORCID вирішує проблему ідентифікації вчених з однаковими іменами та прізвищами. Обліковий запис ORCID включає в себе інформацію про дослідника: прізвище, ім’я, електронну адресу, місце роботи, розширену інформацію про дослідницьку діяльність.

Серед переваг ORCID: швидка реєстрація, правильна ідентифікація дослідника, зв’язок з іншими унікальними ідентифікаторами автора. ORCID можна пов’язати з AuthorID Scopus і ResearcherID Web of Science та ін.

Звертаємо Вашу увагу, у дослідника повинен бути один унікальний номер ORCID, а всі дублети варто видалити. Створити ідентифікатор ORCID допоможе покрокова інструкція від Бібліотеки КПІ.

Саме дані, зазначені дослідниками в ORCID стануть основою для Національної електронної науково-інформаційна система (URIS) https://mon.gov.ua/ua/osvita/cifrova-osvita/elektronna-naukovo-informacijna-sistema.

Актуалізувати дані про своєї фахової  науково-дослідної діяльності та науково-технічної діяльності – це завдання, яке кожному досліднику варто виконати, щоб інформація в цифровому просторі про нього була достовірною як на національному, так і світовому рівнях.

Comments are closed.