Оцінка наукової успішності

Завершується календарний рік, а це традиційно – час підведення підсумків, оцінювання результатів та планування. Якщо говорити про результати і здобутки у науковій діяльності, то поруч зі складним процесом експертної оцінки для певного «вимірювання» досягнень у тій чи іншій галузі знань застосовуються кількісні бібліометричні показники. Їх використовують для оцінювання наукової успішності окремих вчених, наукових колективів конкретних організацій і навіть країн. В основі цих показників – аналіз цитувань наукових публікацій. Свого часу Юджин Гарфільд, розробник індексу цитувань Science Citation Index, зазначав, що саме цитування є тією монетою, якою науковці розраховуються з колегами.

Для здійснення бібліометричного аналізу сьогодні найчастіше використовують  міжнародні наукометричні бази даних Scopus та Web of Science Core Collection. Також показники щодо цитувань публікацій надає універсальна пошукова система Google Scholar.

Серед основних показників, що можна визначити та проаналізувати за кожною зі згаданих баз даних, – кількість документів, кількість цитувань публікацій, індекс Гірша, як загальні за весь період публікаційної активності науковця, так і за певні часові періоди.

Індекс Гірша (h-індекс) – індикатор індивідуальної продуктивності вченого, що враховує як кількість публікацій, так і кількість їх цитувань. Цей показник 2005 р. запропонував американський фізик з Каліфорнійського університету Хорхе Гірш (Jorge E. Hirsch). Припускається, що дані про кількість наукових цитувань і їх зіставлення в межах однієї предметної галузі дають змогу певною мірою визначити, наскільки результати дослідження виявилися корисними. Проте варто пам’ятати, що існують відмінності у цитуванні наукових праць у межах різних дисциплін, тому не доцільно порівнювати дослідників за цим показником у межах різних галузей знань.

Важливо пам’ятати, що той чи інший кількісний показник допомагає зробити певні висновки щодо результатів наукової діяльності, але він не є об’єктивним без його застосування поруч з якісними критеріями оцінки. Показники щодо цитування наукових публікацій відрізнятимуться за даними в межах кожної зі згаданих вище баз, адже кожна з них має свій пул індексованих публікацій. Наприклад, індекс Гірша за даними Scopus, Web of Science для одного й того ж науковця різнитиметься, оскільки обраховуватиметься на основі кількості публікацій і їхнього цитування в інших документах, що індексуються в межах конкретної бази, а ця кількість, як вже зазначалося, різна.

Бібліотека КПІ пропонує консультації дослідникам щодо самостійного визначення різних наукометричних показників за різні часові періоди. Також усі охочі науковці КПІ ім. Ігоря Сікорського можуть отримати актуальні дані щодо своїх показників за даними міжнародних наукометричних баз даних Scopus, Web of Science, а також пошукової системи Google Scholar за допомогою онлайн-форми.

Comments are closed.