Спрощені закупівлі в системі Prozorro

Процедури тендерних закупівель, які здійснюють в системі Прозоро, розділяються на декілька типів, і для кожного з них існують свої спеціальні вимоги.

Сьогодні деталізуємо нюанси, пов’язані і з Спрощеними закупівлями

Спрощена процедура закупівель (процедура, що повністю замінила допорогові закупівлі)Етапи:

1. Період уточнень
Період уточнень має тривати не менше трьох робочих днів. В цей час учасники мають право звернутись з питанням чи вимогою до Замовника. Замовник протягом одного робочого дня з дня їх оприлюднення зобов’язаний надати роз’яснення на звернення учасників спрощеної закупівлі, які оприлюднюються в електронній системі закупівель, та/або внести зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі, та/або вимог до предмета закупівлі. В разі внесення змін до оголошення про проведення спрощеної закупівлі строк для подання пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель не менше ніж на два робочі дні.

2. Період подання пропозицій
В період подання пропозиції немає можливості вносити зміни в умови тендеру. А в разі подання 1 пропозиції, процедура одразу переходить на стадію розгляду пропозиції учасника.

3. Розгляд пропозицій
Якщо пропозицій 2 або більше, то розгляд пропозицій розпочинається після проведення аукціону. Строк розгляду найбільш економічно вигідної пропозиції не перевищує п’яти робочих днів з дня завершення електронного аукціону. Якщо Замовник відхиляє найбільш економічно вигідну пропозицію, то система надає йому наступну за ціною пропозицію і Замовник знову має 5 робочих днів на розгляд пропозиції. Розгляд пропозицій може бути і швидше, наприклад, за 1 день.

4. Укладання договору про закупівлю
Замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем спрощеної закупівлі, не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю. В Законі немає обмеження стосовно строку раніше за який не можна укласти договір. Тож Замовник може укласти договір  і на 1 день після повідомлення про намір укласти договір.

Відміна спрощеної закупівлі
Замовник відміняє спрощену закупівлю, якщо:
– відсутня подальша потреба в закупівлі
– неможливо усунути порушення законодавства
– були скорочені видатки

В такому разі Замовник протягом одного робочого дня з дня прийняття такого рішення публікує на порталі повідомлення про відміну.

Comments are closed.